Thursday, June 13, 2024
Follow Us
Több mint 15 százalékkal nőtt a Spar árbevétele tavaly

A Spar Magyarország 1023,2 milliárd forint bruttó árbevételt ért el 2023-ban, 15,8 százalékkal többet az előző évinél, az eladott termékek mennyiségében ugyanakkor éves szinten mintegy 4 százalékos volt a csökkenés tavaly - mondta a vállalat elnök-ügyvezetője múlt szerdán Budapesten, a cég évértékelő sajtótájékoztatóján.

Advertisement


Heiszler Gabriella az adózott eredményről közölte: az előző évihez hasonló nagyságú veszteséggel zárt a Spar Magyarország 2023-ban, ennek pontos összegét a vállalat éves beszámolójában május végén teszik majd közzé.

A cég csaknem 30 milliárd forint különadót fizetett be tavaly, enélkül nyereséggel, jó évet zárt volna - tette hozzá kérdésre válaszolva.

A vállalat 641 üzletet működtetett 2023 végén, ebből 273 volt franchise üzlet. A foglalkoztatottak száma mintegy 14 ezer volt, ezen felül még csaknem 4000 munkavállaló dolgozott a franchise hálózat üzleteiben.

Tavaly 22 milliárd forintot fordítottak beruházásokra, kevesebbet a megelőző évinél - ismertette az elnök-ügyvezető.

Öt új üzletet nyitott és négyet épített át a vállalat 2023-ban, Heiszler Gabriella értékelése szerint főként a felújított üzletek száma volt alacsony. Az elnök ügyvezető úgy fogalmazott: az adójogszabályok, főként a különadó arra kényszeríti a céget, hogy átgondolják, mire költenek.

A vállalat franchise-hálózata 25 üzlettel bővült 2023-ban, a boltok összesen 134,5 milliárd forintos forgalmat értek el. Több mint 16 ezer termékből álló árukínálat áll a Sparhoz tartozó üzletek rendelkezésére - ismertette Szalay Zsolt ügyvezető igazgató.

Eduard Vonier ügyvezető igazgató elmondta: a vállalat saját márkás termékeinek forgalma 19,3 százalékkal emelkedett tavaly az előző évihez képest, az értékesítés mennyisége pedig szintén nőtt ebben a kategóriában, 3,8 százalékkal. A saját márkás áruk a Spar teljes forgalmának egyharmadát tették ki tavaly - jelezte.

Az ügyvezető igazgató szerint a saját márkás termékek népszerűsége kedvező ár-érték arányuknak köszönhető. Ez a vállalat fegyvere a diszkontláncok ellen, ezekhez a termékekhez kedvező áron és jó minőségben juthatnak hozzá a fogyasztók - fejtette ki.

A Spar Magyarországról történő esetleges kivonulásával kapcsolatban Heiszler Gabriella kérdésekre válaszolva úgy fogalmazott: ezt a tulajdonos dönti el, de szerinte nem várható, hogy a cég elhagyja az országot.

Az elnök-ügyvezető közölte azt is, eddig nem kaptak semmilyen hivatalos értesítést kormányzati jogi lépésekről a Sparral szemben. Azon dolgoznak, hogy lezárják a konfliktust - fogalmazott.

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries