Sunday, September 24, 2023
Follow Us
Hogyan NE viselkedj repülőgépen

Kik mások, mint a mindig tisztelettudó japánok készítettek egy videót arról, hogyan is kéne viselkednünk vészhelyzetekben a repülőn.

A cikk megjelenését támogatta:

A cég sajtóközleménye szerint az animáció valódi repülős incidensek alapján, egy szakértői csoport közreműködésével készült, akik az emberi tényezőkkel, hibaelemzéssel, szervezeti működéssel és biztonsággal kapcsolatban is beható ismeretekkel rendelkeznek.

Röpködő csomagok és utasok

A légiutas-kísérők nem véletlenül sulykolják, hogy a poggyászodat a felső tároló rekeszekbe vagy az ülések alá tedd. Ha a széked előtt vagy mellett, netán az öledben tartod, egy hirtelen manővernél elrepülhet, sérülést okozva utastársaidnak. Ha nem akarod, hogy rád szóljanak, hagyd szabadon a folyosót és a vészkijáratok környékét is.

A bekötött biztonsági övnek nem csak akkor lehet jelentősége, ha bekövetkezik a legrosszabb rémálmod, vagyis zuhanni kezd a repülő. Tegyél magadnak egy szívességet, és amikor felvillan a jelzés, gondosan kösd be magad, mert ha elmulasztod, egy váratlan turbulencia esetén is kieshetsz a székedből, amivel szintén sérüléseket kockáztatsz.

Akadályok a menekülésnél

Az elmúlt években több jelentés is érkezett arról, hogy az utasok megpróbálták magukkal hurcolni a poggyászukat az evakuáció során. Ez azért veszélyes, mert miközben a csomagjukkal foglalkoznak, elzárhatják a folyosót, akadályozva a többi embert a menekülésben – éppen akkor, amikor minden másodperc számít. A poggyászt már csak azért is hátra kell hagyni, mert kárt tehet a felfújható csúszdában, amin keresztül a landolás után el lehet hagyni a fedélzetet. Ugyanebből az okból a magas sarkúdat inkább a bőröndödben tartsd, és utazáshoz ne azt vedd fel.

A fenti videó azt is szemlélteti, hogy pontosan milyen testhelyzetben érdemes használnod a csúszdát, hogy ne essen bajod, illetve szükség esetén miként segítheted utastársaidat is. Ha idáig eljutottál, már csak annyi a teendőd, hogy a lehető leghamarabb eltávolodj a géptől.

Forrás: Securinfo