Saturday, July 24, 2021
Follow Us
Nagy István: hatékony a hazai kárenyhítési rendszer

A legnagyobb területen, több mint 6700 hektáron a kukorica, közel 3700 hektáron a napraforgó, míg 3000 hektárt meghaladóan az őszi búza károsodott a jégeső miatt.

Advertisement

A magyar mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer érdemi segítséget nyújt a viharok és jégverések okozta károk utólagos kezelésében - közölte Nagy István agrárminiszter.

A szaktárca vezetője a minisztérium kedden kiadott közleményében arra emlékeztetett, hogy az elmúlt hetek szélsőséges időjárásának következtében a hatóságokhoz eddig több mint 1300 jégesőkárra és 56 viharkárra vonatkozó kárbejelentés érkezett, ami összesen csaknem 24 000 hektárt érint.

A legnagyobb területen, több mint 6000 hektáron Bács-Kiskun megyében, ezt követően 4600 hektáron Somogy megyében, és 3500 hektárt meghaladóan Csongrád-Csanád megyében tettek a termelők jégesőkár-bejelentést. Viharkár esetében 730 hektárról érkezett jelzés - sorolta a tárcavezető.

A legnagyobb területen, több mint 6700 hektáron a kukorica, közel 3700 hektáron a napraforgó, míg 3000 hektárt meghaladóan az őszi búza károsodott a jégeső miatt. A vihar leginkább a meggy ültetvényeket - 1700 hektáron -, a napraforgót - 150 hektáron -, és az őszi árpát - 140 hektáron - érintette.

Az elmúlt hetek időjárása nem volt kegyes a gazdálkodókhoz. Hiába a megfeszített munka, ha annak gyümölcseit a szélsőséges időjárás következtében nem élvezhetjük - fogalmazott a miniszter. Mint mondta, ebben a helyzetben a gazdáknak az agrárkár-enyhítési rendszer nyújt segítséget. Érdemes figyelni a határidőkre, mert az elmúlt időszakban keletkezett károkat azok bekövetkezésétől számított 15 napon belül lehet bejelenteni a Magyar Államkincstár elektronikus felületén. A káreseménynek azt az időpontot kell tekinteni, amikor a jégeső -, illetve vihar a károsodással érintett területen bekövetkezik - hívta fel a figyelmet.

Nagy István emlékeztetett: a kárenyhítő juttatás akkor vehető igénybe, ha a hozamcsökkenés legalább 30 százalékos, a termelésiérték-kiesés 15 százalékos, a kárt szenvedett gazdálkodó az idei évben tagja a kárenyhítési rendszernek, rendelkezik a kormányhivatal által igazolt kárbejelentéssel, a kárenyhítési hozzájárulást határidőben megfizeti, és a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet az idei évi károk összesítése után legkésőbb november 30-ig benyújtja.

A magyar mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer érdemi segítséget nyújt a károk utólagos kezelésében. Ezért a tárcavezető arra biztatja a gazdákat, hogy bátran éljenek a biztosított lehetőségekkel - tájékoztat az Agrárminisztérium közleménye.