Sunday, July 21, 2024
Follow Us
Kiemelten támogatja az agrártárca az őshonos fajták megőrzését
Image by wirestock on Freepik

Nagy energiát és jelentős forrást biztosít az Agrárminisztérium az őshonos fajták, például a szürkemarhák állományának megőrzésére és fejlesztésére - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szombaton, az Agrohof Kft. által szervezett hagyományteremtő Gulyahajtás megnyitóján, Tiszaugon, a szaktárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.

Advertisement


Feldman Zsolt - a szaktárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint - kiemelte, hogy történelmünk során az egyik legfontosabb exportcikknek számított a szürkemarha, amelynek gazdasági hasznosítása az elmúlt száz évben jelentősen csökkent.

Napjainkban a magyar mezőgazdaság szimbolikus állatának tekinthető, ennek az őshonos fajtának a megőrzését pedig az agrártárca is fontosnak tartja - írták.

A szürkemarha-tartók az őshonos fajták támogatásának keretében évente 500 eurós forrást igényelhetnek egyedenként - jelezte az államtitkár, aki szerint a pénzügyi segítség nagyban hozzájárul a 10 ezer egyedből álló hazai állomány fennmaradásához és jövőbeli fejlődéséhez.

Feldmann Zsolt a tárca közleménye szerint a szakmai rendezvényen kitért arra is, hogy a szürkemarha hungarikum, amelynek fennmaradásában szerepet vállalnak a génmegőrző intézmények is.

Megjegyezte: a szürkemarha legnagyobb fenntartója a magyar állam: a nemzeti parkokban - a Hortobágytól egészen a Fertő-Hanságig - nagyon szép és jelentős állomány található.

A régi tiszaugi hídon több mint 350 szilaj szürkemarhát hajtottak át szombat délelőtt, a gulyahajtás mellett mezőgazdasági gépekkel is megismerkedhettek a hagyományőrzőnek szánt szakmai rendezvényen.

Forrás: MTI

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries